Adaptar-se a la IA no és opcional, és evolució
“No és màgia, és tècnica.” Si has provat ChatGPT i t’ha semblat que “fa el que vol” o que “no entén el que li demanes”, potser el problema no és l’eina — sinó el prompt. I això, en màrqueting digital, és clau.
Al llarg de la història, l’ésser humà ha sabut adaptar-se a cada gran canvi tecnològic: de la impremta a internet, del telèfon al telèfon intel·ligent. Ara, amb la intel·ligència artificial (IA), ens trobem davant d’una altra revolució. I com sempre, cal avançar amb ella, no pas lluitar-hi en contra. La IA no ha vingut a substituir-nos, sinó a potenciar-nos. Ens ajuda a ser més ràpids, més creatius, més eficients. Però per aprofitar tot aquest potencial, cal saber com parlar-hi, com dirigir-la. I aquí entren en joc els prompts — la nova clau per fer que la tecnologia treballi al nostre costat, no pas en contra nostra.
Què és un prompt, exactament?
Un prompt és la instrucció que li dones a una IA com ChatGPT perquè faci alguna cosa. És com el briefing que li donaries a un dissenyador, redactor o desenvolupador. Com més clar, específic i contextual sigui, millor serà el resultat.
Si li donem un prompt poc concís, ens farà una imatge correcte però sense gaires detalls:
Exemple:“Una imatge d’una casa groga amb el cel blau”
Per contra, si posem un prompt molt més elaborat, el nivell de la imatge serà molt més detallat.
Exemple:“Fes-me una imatge d’una casa d’un groc molt clar, amb les finesteres de fusta, en mig d’un bosc plè de vegetació, i on es pugui veure de fons un cel blau amb ocells volant”.
Com podem observar, el ChatGPT tindrà la capacitat de fer realitat les nostres idees, si nosaltres som capaços d’explicar-li d’una forma clara i concisa. Si vols aprendre més sobre com optimitzar les imatges amb els prompts correctes, en trobaràs més informació aquí: https://esolvocomunica.com/chatgpt-4o-ja-fa-imatges-i-el-marqueting-mai-tornara-a-ser-igual/
Per què són tan importants els prompts?
Qualitat del resultat = qualitat de l’entrada.
Un prompt ben escrit pot generar textos per SEO, anuncis per Google Ads o publicacions per xarxes socials pràcticament llestos per publicar.
Un prompt vague o massa curt pot donar com a resultat respostes genèriques, imprecises o repetitives.
Estalvi de temps i revisions
Amb prompts clars, pots reduir dràsticament el nombre de vegades que necessites ajustar o tornar a demanar.
Personalització i to de veu
Vols un text informal? Professional? Amb un toc d’humor? Tot això es pot definir al prompt.
Exemples pràctics de prompts per ChatGPT
Prompt incomplert:
Escriu una publicació per Instagram sobre SEO.
Prompt millorat:
Escriu una publicació per Instagram, màxim 200 paraules, amb un to proper i dinàmic. El tema és “3 errors habituals de SEO que veiem sovint a webs de pimes catalanes”. Acaba amb una pregunta per fomentar comentaris.
Resultat:
Una peça molt més adaptada al públic, al canal i amb intenció clara de generar interacció.
Trucs per escriure millors prompts
Dona context: Qui ets? A qui va dirigit el contingut? Quin canal utilitzes?
Defineix l’objectiu: Informar? Convèncer? Fer riure? Inspirar?
Especifica el format: Llista? Article? Tuit? Post per LinkedIn?
Marca límits: Longitud, to, estil, llengua…
I sí, també pots reutilitzar-los
Una altra avantatge és que els prompts es poden guardar i reaprofitar. A l’agència, podem tenir una petita “llibreria de prompts” per generar idees de campanyes, esbossos de contingut, resums de reunions o fins i tot briefs per disseny.
Els prompts són una nova habilitat digital. Igual que vam aprendre a fer bones recerques a Google o a escriure textos optimitzats per SEO, ara toca dominar l’art de parlar amb la IA.
Perquè sí, la intel·ligència artificial és potent — però només si saps què i com demanar-li.